Träna Skytte på riktigt i vår skytteklubb!

THE TARGET SHOOTING CLUB

KOM IGÅNG MED SPORTSKYTTE!

Välkommen till vår klubbsida! Vad spännande att du är intresserad av att börja träna och tävla i skytte! Sportskytte är en idrottsform med lång tradition i Sverige. Faktum är att Sverige är en av de duktigaste länderna i världen i denna idrottsform! Idrotten innehåller flertalet förbund med många olika skytteformer och tävlings- och träningsgrenar. Att träna och tävla i pistolskytte är spännande och krävande då det kräver en hel del fokus, tålamod och disciplin. Det är en perfekt aktivitet att koppla ifrån vardagen med och även knyta nya bekantskaper på skytteklubben.  Är du intresserad av att börja träna pistolskytte och skaffa vapenlicens så måste du vara aktiv medlem i en skytteklubb. Vi är en sådan klubb! 

18

Skjutplatser säkerställer god tillgänglighet för alla medlemmar varje vecka

22

Gånger per timme omsätts luften genom HEPA-filter i skjuthallen

40+

Klubbvapen som konstant förnyas och underhålls

5

Dagar i veckan öppet för att boka träningstillfällen efter din kalender

MER ÄN BARA EN SKYTTEKLUBB.

The Target Shooting Club är en av få skytteklubbar i Sverige som äger och förvaltar sin egna skjutbana. Vi är inte beroende av kommunalt ägda skjutbanor som delas med flera olika skytteklubbar, utan istället erbjuder vi exklusivitet. Vårt unika erbjudande innebär en inomhusskjutbana med möjlighet att bedriva skytte året runt i behaglig temperatur, där du är skyddad från väder och vind och alltid med samma och rätt belysning. Vår stora och exklusivt inredda lounge låter medlemmar fika och mingla före eller efter skyttet, spela lite biljard eller varför inte kolla in något spännande tävlingsskytte på den stora TV:n! 

Hos oss är ledorden säkert , modernt och effektivt skytte. Detta åstadkommer vi med hjälp av ett smidigt bokningssystem online där du bokar träningspass efter din egna kalender, när DU har tid. Skjutbanan har transportörer för måltavlorna så vi slipper avbryta skyttar för att gå fram och tillbaks på banan för att markera måltavlorna.  Våra instruktörer är samtliga själva aktiva skyttar i klubben och är alltid på plats för att säkerställa att du får den hjälp du behöver för att utvecklas i ditt skytte – varje träningspass!

SKYTTEGRENAR I KLUBBEN

PRECISIONSSKYTTE

Precision är en skyttegren inom Pistolskytteförbundet. Det är denna gren du grundutbildas i och tar dina guldmärkesfodringar inom. Precisionsskytte skjuts med en hand på 25m. avstånd i serier om fem skott. Skytteformen kräver fokus, disciplin och tålamod - det tar tid att bli en bra skytt!

Liknande gren finns även internationellt representerad via Svenska Skyttesportförbundet.

FÄLTSKYTTE

Fältskytte skjuts precis som hörs i namnet - ute i fält. Man rör sig i terräng i s.k. patruller och stannar vid ett antal olika stationer. Varje station har lite olika måltavlor på olika avstånd. Måltavlorna består av olika geometriska figurer i olika storlekar på olika avstånd - i olika färger. En tid appliceras för när en station skall vara klar och poängen varierar med vårighetsgraden.
Pga. sin natur kan vi i helhet inte utföra fulla tävlingar i fältskytte men vi har viss träningsmöjlighet med simulerade fältskyttemål på en reducerad måltavla så att medlemmar kan få en liten känsla för vad det innebär, för att sen kunna åka på tävlingar i fältskytte i pistolskytteförbundets regi.

PPC - Precision Pistol Competition

PPC har sin historia i en skytteform i USA som då kallas Police Pistol Competition. Som hörs i namnet är det en polisiär skytteform som simulerar olika situationer en polisman kan tänkas hamna i när de behöver avfyra sitt tjänstevapen.
I Europa är skytteformen civil och därav namnskillnaden. Skytteformen är en del av pistolskytteförbundet i Sverige men hanteras i praktiken av PPC1500 organisationen respektive WA1500 organisationen internationellt. Skytteformen skjuts med grovkalibervapen på 3,7,12,15,25 och 50yards avstånd och på tid. Stående, knästående, sittande och liggande skjutställningar förekommer samt skytte till vänster respektive höger om en fiktiv barrikad i form av en stolpe - allt på tid. Denna skytteform kräver att du är PPC utbildad och har licens på en passande grovkalibrig revolver eller pistol innan du kan börja träna och tävla.

PC Carbine

Vi har även en föreningsegen gren för PCC - Pistol Caliber Carbine - som är en skytteform där man använder en förkortad typ av gevär - kallat karbin, som nyttjar pistolammunition. Denna typ av karbin lämpar sig bra för inomhusskytte då ammunitionen är billig och många gånger kan återanvändas från ens pistol. Skytteformen skjuts med karbiner på 25m. med målväxling på en flermålstavla och magasinsbyte - omladdning mitt i serien - förekommer . Då grenen är föreningsegen förekommer den inte hos något förbund i dagsläget. De flesta PCC karbiner kan dock med fördel användas inom IPSC Rifle , s.k. Dynamiskt Skytte under Dynamiska skyttesportförbundet. Dock är inte klubben ansluten till detta förbund.

Hur blir jag medlem?

Du börjar med att skicka in din intresseansökan här på sidan. Vi ber dig skriva en utförlig presentation om vem du är i ansökningsformuläret. Ansökningar hanteras löpande. Finner vi din ansökan intressant så kommer vi kalla dig på en intervju där vi vill lära känna dig lite bättre och även förklara lite mer ingående om hur det generellt funkar med skyttesport i Sverige och i vår skytteklubb. Känns allt bra för dig och för oss så bokar vi därefter in dig på ett såkallat introduktionspass där vi går igenom säkerhet, vapenhantering, grundläggande skjutställning och skjutteknik samt skjuter ett provpass precisionsskytte! 

Efter intropasset finns möjligheten att signa upp ett medlemskap och då blir du placerad i behörighetsgrupp för nya medlemmar – medlem röd.

skytteklubb medlemsresa

Introduktionspasset kostar 1500kr per person och pågår i cirka 2 timmar. All skyddsutrustning, ammunition, lån av vapen och måltavla ingår i avgiften. Introduktionspasset är för dig som vill prova på precisionsskytte innan du hoppar på startpaketet för medlemskap. Vi fokuserar i princip enbart på säker vapenhantering under introduktionspasset då detta är A & O för fortsatt medlemskap. 

Priset för startpaketet när du signar upp för Medlem RÖD är 13.140kr. Utöver detta priset tillkommer medlemsavgiften till föreningen som är 1000kr per kalenderår. I startpaketet RÖD ingår 12st. träningspass a´ 1095kr styck samt teoribok för skjutställning och skjutteknik som är det du läser in och sedan applicerar på dina praktiska träningstillfällen. Kostnaden går att delbetala med flera olika alternativ. I dessa träningspass ingår självklart ammo, måltavlan, skyddsutrustning och lån av vapen. Vi skjuter enbart med Walther Hämmerli Xesse precisionspistoler som förnyas löpande. Du slipper alltså slitna gamla donerade vapen av varierande kvalitét!

VANLIGA FRÅGOR

Klubben accepterar inte ansökningar från personer med grova brott i registret. Bakgrundskontroll utförs.

Under utbildningen lånar du ett .22 kalibers vapen, 50 patroner per skjutpass ingår (dvs. 10serier som avklaras inom en timmes träningspass), hörselskydd / ögonskydd samt tillgång till instruktör och skjutledare i skjuthallen.
Skyttelogg, regelbok, teoribok för skjutställning och skjutteknik ingår också.
En måltavla per pass ingår.

När du har ett eget vapen köper du själv ammunition , däremot ingår en måltavla per bokat skjutpass.

Nej, enligt vapenlagen skall vapnet förvaras i godkänt vapenskåp på din folkbokföringsadress.

Skytte kan man börja med i begränsad form redan som 15-åring, följt av ungdomsverksamhet vid 18-års ålder. För eget vapeninnehav måste innehavaren fyllt 18år innan licensansökan.,
The Target Shooting Club applicerar dock en 25-års gräns för medlemskap.

The Target Shooting Club har full tillgång till Target Skjutbanor AB:s skjutbana / skjuthall. Skjutbanan är privatägd och bolaget bär samtliga kostnader utan skattebidrag vilket uppgår till flera miljoner kr per år. Vi har dessutom anställd personal för att säkerställa erfarna instruktörer snarare än förlita oss på idéella resurser. Därför måste vi helt enkelt ta betalt för utbildningen som vi anser ligger i väl rimlig nivå som utbildningar inom andra hobbys.

När du har ditt eget vapen kostar årsmedlemskap i föreningen endast 1000kr och du hyr en bantid för 390kr per skjutpasstimme av bolaget.

Är du redo FÖR SPORTSKYTTE?

ANSÖK OM MEDLEMSKAP

Sportskytte i Sverige

Lagar, riktlinjer, Förbund och krav

Att utbilda sig inom sportskytte med handeldvapen i Sverige är kopplat till ett antal lagar, riktlinjer, regler och krav. Det förväntas av dig att du känner till övergripande innehåll i dessa. Här presenterar vi kort lite saker du behöver veta. Syftet med att börja träna skytte i vår skytteklubb är att klara av samtliga steg för att få en vapenlicens för handeldvapen – pistol eller revolver. 

Först ut – Vapenlagen. Denna behöver du ha läst igenom.
Denna lag reglerar all form av civilt ägande av vapen och har ingenting att göra med statens innehav av vapen, bevakningsföretags vapen som arbetsredskap etc. Två viktiga saker från vapenlagen är att den förutsätter att vapeninnehav har ett syfte och behov. Dessa syften kan vara bl.a. jakt eller så kallat målskytte -det sistnämnda är vad vi tränar.

POLISENS RIKTLINJER

I Vapenlagen kan man läsa att det bl.a. krävs ”aktivt medlemskap i en sammanslutning” – alltså normalt en skytteförening. Lagen talar dock inte om vad ”aktivt” faktiskt är. Bl.a. detta och andra punkter förtydligar Polismyndigheten i sina riktlinjer som kallas FAP 551-3 och tillägget 2016:4. Dessa måste du läsa igenom och känna till innehållet i, och du finner dem lättast genom en sökning på Google.

 Sammanfattat kan man säga att kraven för att en person ska få vapenlicens för handeldvapen är:

FÖRBUNDEN

Det finns ett antal förbund i Sverige som omfattar olika skytteformer. Vår förening är ansluten till Pistolskytteförbundet samt Svenska Skyttesportförbundet. Förbunden bestämmer vilka grenar man tränar och tävlar i och dess regler, samt kraven på det praktiska skyttet – det som ofta refereras till som guldmärkeskrav. Dessa krav i kort är:

Är du redo FÖR SPORTSKYTTE?

ANSÖK OM MEDLEMSKAP

Bokningsvillkor

– Samtliga deltagare skall ha fyllt 18 år. Inga undantag ges.

-Samtliga deltagare måste ha med sig giltig ID-handling.
ID-handling scannas och informationen sparas i besökarloggen (se integritetspolicy för mer information).

-Deltagare får absolut ej vara påverkade av alkohol eller andra substanser. Påverkade deltagare nekas att deltaga utan återbetalning av bokat paket.

-Bokat paket skall vara förbetalt via hemsidan innan besöket.
The Target äger rätten att automatiskt avboka bokningar som ej är betalda.

-The Target hanterar ej kontanter under några omständigheter.

-Bokade paket är per person och kan ej delas.

-Bokade och betalade paket återbetalas ej. Får du förhinder kan vi boka om upplevelsen till annat datum.

-Kom i tid, senast 15 minuter före bokad tid.

-Läs bokningsbekräftelse du får när du gjort din bokning. Där finner du viktig information om ditt besök.